Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Finanční systém

= představuje soubor trhů, institucí , zákonů, regulací a technik, prostřednictvím, kterých jsou realizovány finanční transakce zajišťující alokaci zdrojů, bez kterých by byla nemyslitelná produkce zboží a služeb dochází zde ke střetu věřiitelů a dlužníků.

Mechanismus, pomocí kterého dochází k transferu peněz z míst s dostatkem kapitálu do míst s nedostatkem kapitálu. Dochází k obchodování s cennými papíry, k bezhotovostním operacím lze zde ovlivňovat cenu peněz. – ovlivňování velikosti zdrojů obíhajících ve finančním systému.

Finanční systém je nedílnou součástí ekonomického systému:

Trhy lze rozdělit:
- trhy s výrobními faktory
- trhy s výrobky
- trhy finanční

Finanční trh = představuje obchody, jimiž se na základě místního a časového soustředění nabídky a poptávky uskutečňuje účelné rozdělování peněžního kapitálu na různé potřeby a vytváří se jeho cena.

Finanční trhy = tvoří jednotu, která se jako celek skládá z dílčích trhů, na nichž se obchoduje s konkrétním druhem peněžního kapitálu.

Finanční trhy = umožňují tok úspor k těm subjektům ekonomiky, které mají nedostatek potřebných finančních prostředků. Finanční trhy tvoří jádro finančního systému.

Finanční trhy umožňují přeměnu úspor do investic.

Žádné komentáře:

Okomentovat