Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Průběh placení šekem

Dvě formy

a) Vezme šek k proplacení (honorování) a ihned za tento šek vyplatí hotovost na šeku uvedenou, banky využívají pokud není pochybnosti o krytí šeku

b) Přebrání šeku k inkasu = 50 % proplatí a 50 % až přijdou peníze od šekovníka; nebo neproplatí nic, vezmou šek a čekají až přijdou peníze od šekovníka.

DRUHY ŠEKU

I) Šek na řád (orderšek) = je šek, který je vystaven na určitou osobu s výslovnou doložkou „na řad“ Práva z šeku lze na další osoby potom převádět indosementem, ve kterém oprávněný majitel uvede novou oprávněnou osobu a převod stvrdí svým podpisem.

II) Šek na jméno (rektašek) = je vystavený na určitou osobu a musí mít doložku „nikoli na řad..“ výslovně uvedenou. Výstavce šeku může rekta doložkou zamezit tomu, aby šeková práva mohla přecházet na jinou osobu než na kterou šek vystavil.

III) Šek na majitele = je šek, na kterém není uvedena osoba, které má být zaplaceno, popř. je uvedena, ale s doložkou „nebo majiteli“ K převedení šeku na majitele stačí pouhé předání šeku.

Zamezení okruhu majitelů šeků můžeme zamezit křižování (krosováním), tento šek je na lícní straně opatřen dvěma rovnoběžnými čarami. Křížování chrání výstavce šeku proti proplácení neoprávněné osobě.

Žádné komentáře:

Okomentovat