Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Solventnost:

Je to schopnost banky uhrazovat ze svých běžných příjmů a rychlým zpeněžením vlastního majetku běžné náklady a závazky i v případech, kdy v jejím hospodaření došlo ke ztrátě. Solventnost umožňuje bance pokračovat v úvěrové a provozní činnosti a nepřenášet špatné výsledky hospodaření na vkladatele. Předpokladem solventnosti je rentabilní hospodaření. Banka však může zůstat solventní i v případě, že je ve ztrátě. Banka si zachovává solventnost tím, že část svého vlastního kapitálu investuje do výnosných vhodných a snadno mobilizovatelných majetkových aktiv. Solventnost banky spočívá na vyšších výnosech banky, na dostatečné výši vlastního kapitálu a na cílevědomém umístění části vlastního kapitálu v likvidních aktivech. Solventnost si banka zajišťuje správným řízením svých aktiv a pasív.

Likvidita:
Schopnost banky vyplatit komitentům na požádání jejich vklady. Aby banka byla schopna vyplatit přijatý vklad na požádání v hotovosti, musí část svých aktiv neustále udržovat v absolutní likvidní formě, tzn. jako pokladní hotovost, která jí však nepřináší rentabilitu a dochází k rozporu s tímto cílem. V zájmu klientů, ale i samotných bank jsou stanovena pravidla likvidity, podle kterých banka je považována za likvidní, pokud je kdykoliv schopna pokrýt veškeré platební závazky, tzn. je schopna v kterýkoliv okamžik vyplatit komitentům na požádání jejich vklady. K tomu musí mít dostatečné množství platebních prostředků v likvidní formě. Za rychle likvidní aktiva se považují ta aktiva, která se dají beze ztráty hodnoty a časových prodlev přeměnit na peníze. Řadíme mezi ně : pokladní hotovost, běžný účet u jiných bank, státní pokladniční poukázky, krátkodobé dluhopisy centrální banky a volné rezervy u ČNB. Řízením likvidity rozumíme hledání optimálního podílu rychle likvidních aktiv na celkových aktivech, tak aby nehrozilo riziko insolventnosti, aby byl však dosažen maximální zisk.

Vztah mezi rentabilitou a likviditou je možné vidět tak, že pro každou banku je likvidita existenční otázkou. Banka, která není schopna dostat svým závazkům, ztrácí svou kredibilitu, stupňuje se tlak věřitelů a hrozí pád banky. Likvidita má přednost před rentabilitou i ekonomickým růstem.

Obchodní banky musí pravidelně informovat centrální banku o své likviditě a centrální banka stanovuje závazná pravidla likvidity, jejichž cílem je zajišťování optimální struktury aktiv a pasív . Obchodní banky musí povinně členit aktiva a pasiva podle splatnosti, podle měny, podle předpokládaného vývoje pasív s pevnou lhůtou splatnosti, stupně likvidity, velikosti vkladů jednotlivých vkladatelů nebo skupiny ekonomicky spjatých vkladatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat