Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podmínky skládání/výběru hotovosti na pokladnách bank

 obecně definované podmínky – definováno ČNB
 platební podmínky dané banky

1. skládání hotovostí může provádět jakákoliv osoba, lze složit vklad anonymně (např. dary) nepřesahuje-li částka 100.000,- Kč (z důvodu zákona o praní špinavých peněz – vyšší vklady musí být spojené s identifikací = OP+RČ)
2. v rámci skládaných tržeb lze rovněž předložit jednorázové příkazy k inkasu, plateb přijatých od klientů prostřednictvím šeku k zúčtování a bankov. platebních karet (stvrzenky z obchodů – paragony)
3. pokladní doklady bank určené k hotovosti musí být opatřeny popisem oprávněné osoby podle platného podpisového vzoru (změna podpisového vzoru  nový platí od následujícího pracovního dne), o PO obchodním jménem PO
4. klient je vždy povinen potvrdit příjem částky svým podpisem na dokladu
5. pokladní doklady musí obsahovat určité právní náležitosti: číslo účtu, částka (pokud slovem i číslem, v rozporu platí to slovy), datum, měna, podpis příjemce (u výběrových dokladů), někde pak výčetka, variabilní symbol, konstantní symbol


Zvláštní formy ukládání hotovosti

- noční trezory:
 uzavřený obal s neporušenou plombou – musí přebírat alespoň 2 člověkové (já vím, že „lidi“, ale sranda musí bejt, pozn.autora)
 kovové kazety

Žádné komentáře:

Okomentovat