Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÁKLADY BANKOVNÍHO MANAGEMENTU

Ve srovnání s ostatními podniky se bankovní kapitál vyznačuje podstatnou zvláštností. Tou je skutečnost, že banka v převážné míře pracuje s cizími zdroji ( asi z 80%). Zbytek je tvořen vlastními zdroji. Z tohoto důvodu musí být při svých obchodech obezřetnější, musí umět investovat a diverzifikovat svá rizika a přitom dodržovat pravidla obezřetného podnikání bank.

Ústředním problémem řízení banky ( bankovního managementu) je proto uměl sladit různé bankovní cíle, kterými jsou rentabilita, likvidita a solventnost. Tyto cíle jsou na jedné straně ve vzájemném rozporu a na druhé straně spolu úzce souvisejí.

Zjednodušeně vyjádřeno, banka bude likvidní, jestliže bude udržovat veškerá aktiva v pokladní hotovosti, ale nebude v tomto případě rentabilní.

Rentabilita :
Bankovní rentabilitou chápeme, že bankovní výnosy převyšují bankovní náklady a banka dociluje zisku. Zisk a bankovní rentabilita jsou hlavním motivem bankovního podnikání. Zisk se v bance měří pomocí míry obratu vlastního kapitálu, který představuje poměr čistého zisku k vlastnímu kapitálu.Míra v jmenovateli představuje míru vlastního kapitálu a míra v čitateli vyjadřuje míru obratu celkových bankovních aktiv. Míru obratu celkových bankovních aktiv se zvyšuje, jestliže banka při stejné výši bankovních aktiv dosahuje vyššího zisku.( vliv na to má zvýšení úrokových sazeb a přesun z méně výnosných aktiv do výnosnějších).

Míru vlastního kapitálu snižuje, čím větší objem bankovních aktiv je financován z vlastního kapitálu. Zvýšení míry vlastního kapitálu snižuje akcionářům dividendu a kursy akcií. Na výši čistého bankovního zisku nemá vliv čistý úrokový výnos, ale je ovlivněn čistým úrokovým rozpětím a poplatky za služby. Rentabilita bank není u jednotlivých bank uplatňována shodným způsobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat