Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platební systémy v zemích EU

1. Systém target (trans automated real time Gross settlement Express Transfer). Provozován Evropskou centrální bankou. Umožňuje propojení všech lokálních platebních systému jednotlivých zemí EU. Systém zpracovává platby v reálném čase a funguje od 7 – 18 hod. Umožňuje zpracovat velké množství plateb, ale pro klienty je finančně náročný. Mohou být také napojeny i země, které nejsou v EMU (VB, Dánsko, Švédsko)

2. EBA (EURO Banking Association) = provozuje evropská bankovní asociace a funguje na základě systému netingu (zúčtovávají se pouze přišlé a odešlé platby na konci pracovního dne). Cena za položku je podstatně nižší než u systému target. Rovněž české banky se mohou do tohoto systému zapojit pomocí svých korespondenčních bank.

3. EAF II (EURO Access Frankfurt) německý soukromý clearingový systém, který pracuje rovněž v reálném čase. Cena z položku je opět nízká, nevýhodou je, že je pouze lokálním systémem. Nebuntuje přes hranice. České banky se mohou napojit pomocí korespondenční banky v Německu.

4. Další možnosti = napojení na platební systémy zemí, které nejsou členy EU (RTGES)

Platební styk se řídí podle zákona číslo 51 z roku 1992 sb., ale do 1.1. 2003 to bude zákon číslo 124 z roku 2002. Na tento navazuje zákon číslo 125. Další věci jsou specifikovány v Zákoně o ČNB, Zákoně o bankách a obchodním zákoníku.

Zúčtování podle nového zákona bude muset probíhat v rámci jedné banky ještě tento den a v rámci cizí banky na druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat