Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Banka státu

Banka státu = CB jako jediná instituce vede účty centrálních institucí a účty vlády a státního rozpočtu a provádí pro tyto státní instituce operace.
CB spravuje státní dluh  může poskytovat úvěr vládě. Poskytuje úvěr státnímu rozpočtu a provádí inkaso pro státní rozpočet.

Reprezentace státu v měnové oblasti = CB jako jediná instituce vystupuje vůči domácí veřejnosti a zahraničí jako reprezentant státu v otázkách měnové oblasti. V dané zemi tato politika spočívá v tom, že CB pravidelně informuje veřejnost o měnovém vývoji a o souvisejících problémech a jejich plánovaném řešení. Guvernéři CB se zúčastňují zasedání mezinárodních organizací zaměřených na finančnictví (Světová banka, Evropská centrální banka, MMF)

BILANCE U CENTRÁLNÍ BANKY

AKTIVA CB

- Pokladní hotovost = (zásoba hotovostních peněz, která se objevuje na pokladnách CB a jejich poboček a slouží k výběru hotovosti; pokud zjišťujeme stav hotovosti, musíme odečíst emisi oběživa PMR)

- Nakoupené cizí CP = (dluhové CP, které nakupuje CB za účelem zvýšení rezervy; tím že zvýši rezervu, dojde k zvýšení měnové báze)

- Úvěry poskytnuté domácím bankami = (pro obchodní banky slouží jako levný zdroj financování, také úvěry pro problémové banky) .

- Úvěry poskytnuté státu = (krytí schodku v rozpočtu, dluhové financování)

- Úvěry poskytnuté domácími nebankovními subjekty = (úvěry strategickým institucím, podnikům, ale opět v pozicí banky posledního věřitele)

- Úvěry poskytnuté zahraničním subjektům = (sporadicky – holdingovým společnostem či nadnárodním koncernům opět v pozici banky posledního věřitele)
- Devizové rezervy a zlato = (zahrnujeme rezervy volně směnitelných měn, rezervní pozice u MMF)

Ostatní aktiva
- Aktiva CB nelze považovat za způsob užití zdrojů a pasiva CB nelze považovat za zdroje.
- Aktiva CB nám představuji hlavní způsoby emise peněz a pasiva CB představují druhy peněz, nad kterými má CB dohled

Žádné komentáře:

Okomentovat