Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Směnečné úvěry

1) Eskontní úvěry

(je poskytován klientovi na základě odkupu směnek před jejich splatností a se srážkou úroků, tzv. diskontu, jedná se o typ krátkodobých úvěrů, věřitelem u eskontních úvěrů je banka; Banky odkupují při směnečném úvěru v převážné míře obchodní směnky; Eskontní úvěr je využíván k nákupu zásob; cena se skládá se základní úrokové sazby + riziková provize + ostatní náklady; oproti kontokorentnímu úvěru je zde podstatně nižší úroková sazba) Mezi eskontní úvěry řadíme např: nákup pokladničních poukázek

a) Negociační úvěr = objevuje se při zahraničních obchodech, v ČR není využíván. Jeho podstata spočívá v tom, že dovozce předem zprostředkovává zahraničnímu dodavateli u banky eskont směnky vystavené dodavatelem na banku nebo dovozce. Banka dovozce se nazývá negociační banka. V některých státech musíte kromě směnky předložit také pověřovací listy.

Při eskontním a negociačních úvěru banka poskytuje likvidní prostředky. Při akceptačním a ramboursním úvěru banky poskytuje pouze své dobré jméno.

2) Akceptační úvěr

- poskytuje pouze svým VIP klientům. Při akceptačním úvěru se banka stává hlavním dlužníkem. Banka akceptuje směnku, který na ní vystaví její klient na částku, která je uvedena v úvěrové smlouvě.

a) Ramboursní úvěr = opět poskytován v převážné míře při zahraničním obchodním vztahu

Aval úvěr = bud na základě směny, nebo jiný účel
Akceptační úvěr = pouze na základě směnky
Podívat se na směnky to bude asi chtít u zkoušky!!

Žádné komentáře:

Okomentovat