Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní náležitosti úvěrové smlouvy:

1) Označení smluvních stran
2) Výše úvěru a měna
3) Lhůta ve které může dlužník čerpat úvěr
4) Účel úvěru
5) Splatnost úvěru a způsob splácení
6) Zajištění úvěru
7) Výše a způsob stanovení úrokové sazby

Úroková sazby z úvěru může být stanovená jako fixní úroková sazba či pohyblivá úroková sazba, která se mění v průběhu celého úvěrového vztahu.

Způsoby změn úrokových sazeb

1) bezprostřední vazba na určitou úrokovou sazbu
tak, že ke změnám úrokové sazby z úvěru dochází současně se změnou sazby, na kterou je vázána. Takto koncipována úroková sazba bývá označována jako floating rate.

2) vazba na určitou tržní referenční úrokovou sazbu, kterou je vybraná tržní úroková sazba, s předem danými termíny přizpůsobování. Referenčními sazbami jsou obvykle tržní úrokové sazby typu LIBOR (úroková sazba vyhlašována na londýnské burze = pro nákup, při prodeji by to byl LIBID), PIBOR (úroková sazba vyhlašována na pražské burze) , FIBOR (úroková sazba vyhlašování na frankfurtské burze)

3) za pohyblivý způsob úročení lze označit i způsob, kdy banka sice dohodne pevnou úrokovou sazbu, ale vyhradí si právo její úpravy.

Zákon nařizuje všem bankám a společnostem, které tyto služby poskytují, aby povinně uváděly náklady na půjčku jako roční úrok, a to na základě jednotného předepsaného výpočtu:

Žádné komentáře:

Okomentovat