Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FORMY PŘIPUŠTĚNÍ ZÁVAZKU

a) Z dobré vůle = banky moc nerealizují, jelikož matka má možnost z tohoto závazku vystoupit
b) Jednoznačný závazek třetí osoby převzít dluh

Prohlášení o převzetí závazku může být na každý jednotlivý úvěrový případ nebo může být pro všechny obchody, které budou realizovány v určitém časovém horizontu.

Reálné zajištění

1) Zástava
Možnost dlužníka uspokojit pohledávku věřitele z hodnoty, jež mu byla dlužníkem postoupena do zástavy. Zastavenou hodnou může být věc movitá nebo nemovitá. Movité - CP, drahé kovy, strojní zařízení, životní pojistky, komodity obchodované na burzách. Při movité věci vzniká zástavní právo předáním věci zástavnímu věřiteli. Banka s klientem sepisuje smlouvu o převedení do vlastnictví. Tuto operaci upravuje obchodní zákoník §443. Zajišťovací efekt je dosažen tím, že úvěrový dlužník převede její vlastnictví smluvním způsobem na věřitele. Každá movitá či nemovitá věc dávaná do zástavy musí být ohodnocena soudním znalcem.
2) Postoupeni (cese) pohledávek

Banka sepisuje smlouvu a vzniká pásemným prohlášením příjemce úvěru, že své pohledávky vůči třetí osobě postupuje bance jako zajištění přijatého úvěru. Příjemce úvěru jako původní věřitel pohledávek vystupuje v pozici postupitele a banka se stává jako nový věřitel postupníkem. Ve smlouvě o postoupení pohledávky jsou sjednány tyto podmínky:

a) do jaké výše budou postupované faktury úvěrovány
b) právo kontroly postupovaných pohledávek
c) vymiňuje si převod věřitelského práva k pohledávkám na banku
d) dlužník se ve smlouvě zavazuje, poukazovat výnos z pohledávky na svůj BU.
e) postupované pohledávky musí být do splatnosti a musí být za bonitními firmami

Jak pro banku tak pro klienta je tento instrument velice jednoduchý a pro klienta velice nenáročný. Za splacení celého úvěru je zodpovědný hlavní dlužník.

3) Hypotéka

Zatížení nemovitosti způsobem, který umožňuje uspokojení peněžního nároku hypotečnímu věřiteli v jehož prospěch bylo toto zatížení uskutečněno. Z věcného hlediska je hypotékou zatížen pouze majetek dlužníka a nikoliv sám dlužník. Zástavní právo u hypotéky či nemovitosti vzniká zápisem do katastru nemovitostí.

Žádné komentáře:

Okomentovat