Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hodnocení úvěrového rizika

= při rozhodování o poskytnutí úvěru musí management hodnotit riziko obsažené v žádosti o úvěr. Klíčem k tomuto rozhodnutí je hodnocení úvěrové důvěryhodnosti zákazníka. K hodnocení pravděpodobnosti nesplacení půjčky spočívá ve zvážení tzv „ 5C“:

1. Charakter = tento faktor se snaží zhodnotit vůli zákazníka zaplatit
2. Kapitál = vyjadřuje schopnost zákazníka platit
3. Únosnost = jedná se o subjektivnější měřítko zákazníkovy schopnosti platit
4. Ručení = posuzují se dlužníkové záruky
5. Podmínky = představují zranitelnost zákazníka vůči změnám podmínek podnikání nebo vůči jiným specifickým událostem.


KAPITÁLOVÉ RIZIKO – PATŘÍ DO TRŽNÍCH RIZIK.

Charakter kapitálového rizika vyplývá z toho, že výše závazků v tržním ocenění je větší než tržní hodnota veškerých aktiv. Banka musí mít dostatečnou výši vlastního kapitálu, aby se nedostala do zbytečných problémů. Je patrné, že čím vyšší je vlastní kapitál banky, tím menší riziko nesolventnosti existuje. Ale na druhé straně platí, že zvyšování vlastního kapitálu snižuje rentabilitu vlastního kapitálu banky. Princip řízení kapitálového rizika má dva úzce související aspekty. První spočívá v řízení výše kapitálu banky, druhým aspektem kapitálového rizika je problematika řízení aktiv, jejich struktury z hlediska likvidnosti, výnosnosti a rizikovosti. Za minimální míru solventnosti banky, kterou banky musí trvale udržovat, můžeme považovat kapitálovou přiměřenost ( KP). KP stanoví minimální podíl přesně vymezeného kapitálu banky na stanoveným způsobem vypočteném objemu aktiv, mimobilančních závazků a obchodů. KP zahrnuje úvěrové a tržní riziko a provádění dohledu na konsolidovaném základě. Cílem KP v mezinárodním kontextu bylo posílit zdraví a stabilitu bankovního systému a zajistit konkurenční rovnost mezi bankami, získat přesnější způsob měření rizika a zaměřit se na mezinárodní aktivní obchody banky.

KP = kapitál_______________
RVA + MB+ KTRK , kde kapitál se skládá ze tří položek TIER 1,TIER2 a
TIER 3,

RVA = rizikově vážená aktiva, nejsou to aktiva, která se vykazují v bilanci, ale každé položce aktiv je přiřazena určitá riziková váha dle stupně rizikovosti.
MB = mimobilanční položky,
KTRK = krytí tržního rizika kapitálem.

KP je stanovena na 8%v ČR a je nezbytnou podmínkou pro dlouhodobý chod finančních institucí.

Žádné komentáře:

Okomentovat