Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezi závazné ukazatele k zajištění likvidity patří:

- poměr rychle likvidních aktiv k celkovým aktivum
- poměr rychle likvidních aktiv ke krátkodobým pasívům
- závislost banky na mezibankovních vkladatelích
- kumulativní čistá rozvahová pozice do 3 měsíců
- likvidita nad l rok.

Každá banka při provádění aktivních a pasivních obchodů se musí zaměřit na to, aby eliminovala vznik velkého peněžního deficitu nebo přebytku.

Bankovní likviditu často ohrožuje i nerespektování zásady jistoty a solventnosti, jestliže banka poskytne úvěr klientovi, který svým hospodařením nezabezpečuje splacení úvěru ve sjednaném termínu a dochází k narušení pravidel likvidity. V současném období jsou vyvíjeny snahy sjednocovat koncepci a usměrňovat využívání norem a pravidel zásad bankovní činnosti a to zejména bank působících v mezinárodním měřítku. Platí však, že každá banka musí ve svém vlastním zájmu pečovat o vyvážené používání jednotných pravidel a musí slaďovat peněžní zdroje s jejich užitím a ve slaďování bankovních aktiv s peněžními zdroji.

Zákon o bankách ukládá bankám dodržovat trvale likvidní platební schopnost banky a zachovávat stanovený poměr kapitálu a rezerv k aktivům. Regulativy ČNB mají vést banku k vytvoření dostatečných vlastních prostředků pro překrytí neočekávaných problémů a pro udržování dostatečné likvidity pro plynulé zajištění plateb.

Základní problém řízení banky tedy spočívá v tom, aby při dodržení regulativů byl dosažen optimální zisk, potřebná likvidita a minimální rizika.

Žádné komentáře:

Okomentovat