Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní povinnosti bank (kritéria autorizace):

- adekvátnost kapitálu (500 mil CZK v peněžní formě na účtu u CB) – CB prověří původ těchto prostředků
- adekvátnost osob ve vedení
- profesionalita obchodů, adekvátnost kontrolního a vnitrobankovního účetního systému (subjekt předloží na CB seznam činností, které chce vykonávat)
- adekvátnost rentability a likvidity (obchodní plán na 3 roky dopředu, který vychází z navrhované strategie banky a musí být podložený reálnými ekonomickými kalkulacemi)
- ekonomickou účelnost banky (musí předložit průhlednost skupiny s úzkým propojením ke které patří zakladatel banky s kvalifikovanou účastí)

Banky působící na území CR musí dodržovat zákon o Bankách - zákon 21 číslo …sbírky včetně následných změn. Dále musí dodržovat pravidla stanovená Obchodním a Občanským zákoníkem, občanským soudním řádem, zákon šekový a směnečný, zákon o cenných papírech, zákon o dluhopisech, opatření a směrnice ČNB.

Pasáže Zákona o bankách:

Organizace banky = banka je a. s., která musí mít statutární orgán a dozorčí radu. Statutární orgán musí být nejméně tříčlenný a je tvořen ze zástupců (členů) banky. Člen statutárního orgánu banky nesmí být členem statutárního orgánu ani členem dozorčí rady jiné právnické osoby, která je podnikatelem. Členem statutárního orgánu jiného podnikatelského subjektu můžete být pouze v případě, že se jedná o subjekt, který vykonává pomocné bankovní služby anebo který je pod kontrolou banky. Zákon stanoví bance vypracovat stanovy, ve kterých upraví následující skutečnosti:

- pravomoci a povinnosti členy statutárního orgánu a dozorčí rady
- vypracována organizační struktura banky
- upraveny pravomoci a odpovědnosti vedoucích zaměstnanců banky
- upraven systém vnitřní kontroly

Žádné komentáře:

Okomentovat