Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LIKVIDNÍ RIZIKO

Při řízení likvidity hledáme kompromis mezi takovou strukturou aktiv a pasív, aby banka při trvalém udržování likvidity dosahovala maximální rentability. Centrální banka reguluje likviditu bank pomocí svých nástrojů a pravidel ke kterým patří :

- povinné minimální rezervy, kterými stanoví určitou minimální výši likvidních prostředků, kterou banka musí udržovat ve stanovené relaci ke svým vkladům,

- pravidla likvidity, které spočívají ve stanovení závazných relací mezi vybranými položkami aktiv a pasív bilance banky.

V případě nedostatku likvidity, banka musí mít k dispozici zdroje, ze kterých si doplní svou likviditu. Ke zdrojům likvidity patří likvidní aktiva, zastavitelná aktiva a dohodnuté úvěrové linky.

OPERAČNÍ RIZIKO

Se skládá z rizika systémového a rizika způsobeného selháním lidského faktoru. Do kategorie systémových rizik patří rizika, která jsou způsobena chybami systémů – technických, komunikačních a informačních. Operační riziko z hlediska lidského faktoru představuje omyly, nepozornosti, neschopnosti, nekompetentnosti, úmyslné podvodné jednání.
K řízení těchto rizik se využívají havarijní plány a plány k zajištění kontinuity, které představují pro výkonné útvary popis souhrnu činností vedoucích k překonání operačního rizika při jeho vzniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat