Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AKTIVNÍ BANKOVNÍ PRODUKTY

V bilanci banky se vyskytují na pravé straně bilance banky. B poskytuje finanční zdroje, které získala při svých pasivních obchodech.

Zásady uplatňování při poskytování úvěru

1) Zásady nejmenšího rizika (banka při této zásadě zkoumá důvěryhodnost a bonitu každého potencionálního dlužníka, tzn. Zkoumá zda bude potencionální dlužník ochoten splatit poskytnutý úvěr.

2) Zásady rozdělení rizika (úzce souvisí s úvěrovou angažovaností, tzn. Podle této zásady banky raději poskytnou více menších úvěrů než jeden velký úvěr, dále banka poskytuje úvěry klientům činným v různých odvětvích)

3) Zásada zjištění úvěru (každý poskytnutý úvěr je zajištěn předmětnými hodnotami a osobními jistotami, které slouží proti nepříznivým dopadům vyplývajícím z úvěrových rizik)

Podle formy sloužící klientovi dělíme bankovní úvěrové produkty na:

Peněžní úvěry
Znamenají poskytnutí likvidních peněz ať již v hotovostní, tak obvykle v bezhotovostní podobě. Klient musí v dohodnuté době splatit přijatý úvěr včetně úroků.

Závazkové úvěry a záruky
Banky neposkytují svým klientům likvidní prostředky, ale poskytují své jméno ve formě záruk či závazků. B se zaručuje z klienta, že pokud klient nebude schopen plnit své závazky, tak to za něj bude plnit banka.

Žádné komentáře:

Okomentovat