Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kapitál banky je možné vytvářet dvěma způsoby:

- externí forma kapitálu znamená, že je kapitál vytvářen investory, kteří zakupují nové emitované akcie. Ve výši odpovídající nominální ( jmenovité) hodnotě akcií se potom zvyšuje základní jmění. Do externích forem bývá zařazován i podřízený dluh.Společný rys s cizími zdroji je ten, že je vytvářen na základě úvěrového vztahu mezi věřitelem a bankou. Rozdíl je v případě bankrotu banky, kdy jsou uspokojovány nároky věřitelů podřízeného dluhu až po uspokojení veškerých nároků všech ostatních věřitelů banky.

- Interní tvorba kapitálu zahrnuje ty formy, které vznikají „ uvnitř“ banky. Jedná se o tvorbu kapitálu z vytvořeného zisku.

FUNKCE KAPITÁLU

Kapitál banky plní řadu funkcí:
1. Podmínka pro založení banky = složení minimální výše základního jmění je jednou z podmínek udělení bankovní licence k bankovní činnosti.

2. Slouží jako zdroj k refinancování aktivních obchodů banky , je charakteristický tím, že tomu, kdo jej do banky vkládá nevznikají nároky na výplatu dividend, na druhé straně akcionář požaduje za své akcie vyšší výnos, než jsou úroky .

3. Ke krytí ztrát, které vznikají bance zejména v důsledku nedobytných pohledávek nebo poklesu tržní hodnoty aktiv.

4. K ohraničení rozsahu bilančních i mimobilančních obchodů banky. Banky zjistily, že rozšiřování objemu aktivních obchodů banky znamená vyšší zhodnocení vloženého kapitálu. Ve snaze zvyšovat zhodnocení vloženého kapitálu, začaly proto rozšiřovat své aktivní obchody refinancované z cizích zdrojů. To se projevilo v relativním snižování kapitálu banky. Aby se zamezilo neúměrnému snižování kapitálu banky na celkových aktivech banky, byla bankám stanovena určitá minimální výše tohoto podílu v podobě tzv. kapitálové přiměřenosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat