Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÁKON O PLATEBNÍ STYKU:

Elektronický platební prostředek = chápeme prostředek vzdáleného přístupu k finanční hodnotě při jehož užívání se vyžaduje identifikace držitele (např. mobil)

Elektronickými penězi je peněžní hodnota uchovávána na elektronickém platební prostředku. El peníze mohou být vydávány pouze vydavatelem elektronických peněžních prostředků a pouze na základě předchozího přijetí peněžních prostředků v hodnotě ne nižší než je hodnota elektronických peněz. Elektronické peníze mohou vydávat i jiné subjekty než banky, ale pouze se souhlasem ČNB a to za těchto podmínek:

- elektronický peněžní prostředek vydaný držiteli uchovává elektronické peníze v hodnotě nejvýše 4500 (tuto hodnotu hradí ten, kdo ztratil elektronickou peněženku) a současně celková částka závazku vydavatele vyplývající z nevypořádaných obchodů nepřesáhne v daném okamžiku 150 mil. Kč
- elektronické peněžní prostředky jsou přijímány omezeným počtem poskytovatelů služeb
- vydavatelé elektronických platebních prostředků jsou povinni pro účely řízení měnové politiky a pro statistické účely oznamovat ČNB objem elektronických peněz vydaných za posledních 6 měsíců a počet vydaných elektronických peněžních prostředků a to 30.6 a k 31.12 kalendářního roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat