Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

WWW vychází z modelu klient-server.

Uživatel musí mít pro jeho využívání speciální klientský program (často označovaný termínem prohlížeč nebo také anglicky browser, který pro něj obstarává komunikaci se serverem. Specialitou WWW je přisouzení velmi významné role právě klientovi. Ten kromě vytváření dotazu musí zajistit i interpretaci a formátovaní dokumentu, který získal jako odpovědi na své dotazy, spouštění Java Appletů apod. Vzhled a chování WWW tedy leží na bedrech klienta.
Ve světě WWW se také určitě setkáte s pojmy :
HyperText Transfer Protocol (HTTP) je protokol, který definuje pravidla komunikace mezi klientem a serverem. Tento protokol je bezstavový. To znamená, že jednotlivé dotazy a jim příslušející odpovědi představují zcela samostatné jednotky komunikace. Jestliže server odešle odpověď na dotaz klienta, celá transakce pro něj končí. Pokud vzápětí obdrží od téhož klienta další dotaz, nedává jej do žádné souvislosti s dotazem předchozím. Veškeré vazby obstarává klient.
HyperText Markup Language (HTML) označuje jazyk pro popis dokumentu. Dokumenty WWW musí dodržovat pravidla HTML, aby je klienti mohli zobrazit. Vzhled dokumentu je jednoznačně v kompetenci klienta. Na klientovi záleží, jak bude formátovat jednotlivé prvky dokumentu - proto se nevyplácí “partyzánské” postupy některých autorů ve snaze zlepšení vzhledu dokumentu. Na jedné straně sice zvyšují atraktivnost svých dokumentů, ale zároveň tím do HTML vnášejí chaos. Dokumenty vytvořené na míru určitému klientovi mohou působit problémy jinému. V současné době se ve WWW můžete setkat s HTML dokumenty pracujícími s HTML verze 2.0, ale také s dokumenty využívající HTML verze 3, rozšiřujícího původní verzi.
Unified Resource Locator (URL) slouží k definici odkazu na adresu dokumentu. Jeho prostřednictvím lze popsat, jak získat v Internetu určitou informaci. URL identifikuje službu, kterou musíte použít, server a místo na něm, kde se dotyčná informace nachází.
Klienti pro WWW
Existuje celá řada klientských programů pro různé operační systémy.
Mosaic představuje jeden z milníků v historii WWW. Tento grafický klient je dostupný pro X Window System (Unix), System 7 (Macintosh) a MS-Windows (PC).
NetScape více méně vystřídal Mosaic jako nejoblíbenější klient. Jeho silnou devizou je, že zobrazuje dokument za chodu. Můžete číst začátek textu, jehož konec teprve přichází z Internetu. NetScape je k dispozici pro tytéž platformy jako Mosaic.
Arena je experimentální klient. Poskytuje sice nejmenší uživatelský komfort, ale jeho podpora HTML verze 3 je v současnosti asi nejrozsáhlejší. Je k dispozici jen pro X Window System (Unix).
Lynx na rozdíl od předchozích klientů pracuje v textovém režimu. Je implementován pro operační systémy Unix a MS-DOS. Je používán pro veřejné anonymní klienty.
Microsoft Internet Explorer je v zásadě nováčkem na trhu prohlížečů. Díky marketingovým schopnostem firmy Microsoft se však šíří přímo lavinovitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat