Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dimenze časová

kdy bude co hotové, kdy se bude co platit – časový plán prací.

- dimenze metodická
metody a techniky a nástroje používané ve fázích vývoje pro analýzu, návrh, implementaci a provoz IT.
- ...

str 138 VOŘ schéma dimenzí
!!!! papír



Úkol: Zvolte projekt
nasazení rejstříku dlužníků
- datová dimenze – typy informací signální (stavy zadlužení), konkrétní (jednotliví dlužníci), předmět: společnosti a subjekty neplnící své závazky, v konkurzu..
- funkční/procesní dimenze – funkce: vyhledávání v subjektech, zobrazení všech relevantních informací vztahujících se k jeho finanční situaci/historii nesplacených závazků, procesy: zadání požadavku, autorizace, vyhledání dat z databáze, odpověď systému, zobrazení uživateli. Komunikace přes internet.– oprávněná osoba zapisuje do systému relevantní údaje (činnosti) o fin. situaci, údaje jsou uloženy v databázi (funkce), na požadavek klienta (reakce na událost-žádost o info) jsou tyto info zobrazeny uživateli (funkce aplikace).
- organizační(legisl.)- určené osoby se starají o aktuálnost a platnost dat, řídí se zákony k tomu příslušnými (zák. o konkurzu apod.), exekutoři a firmy/osoby se vztahem k subjektu mají přístup k určitým údajům.
- pracovní – je třeba vyškolit pracovníky na vkládání dat, školení uživatelů je jejich problém (dá se řešit poskytnutím návrhu k obsluze např. na webu).
- ekonomická – jak nejlevněji a nejlépe zařídit, aby byly k dispozici potřebné informace, jak nařizuje zákon o konkurzu. Je nutné sehnat zdroje (domluvit se s příslušným ministerstvem, aby vyčlenilo prostředky na vybudování systému ze státního rozpočtu). Nutno dát prostředky k dispozici v takovém čase, aby se stihlo dobudovat systém včas pro potřeby využití v době účinnosti novely zákona o konkurzu.
- SW – jaké programové vybavení použít, jaké technologie – musí být kompatibilní s prostředky uživatelů, musí být hotový včas, jednoduchost obsluhy (aby to zvládli ti, co vkládají údaje). Musí být dostatečně rychlá odezva a kapacita vzhledem k množství uživatelů.
- HW – je nutné pořídit příslušné servery, databáze, síť a zabezpečení, během provozu nutno zajistit opravy a údržbu.
- časová – stihnout do doby účinnosti zákona vč. zaškolení a zajištění přísunu příslušných dat.
- metodická – svěřit zakázku firmě ve veřejném výběrovém řízení (nejnižší cena, splnění požadovaných funkcí, časového plánu).

Zadání:
· řešení kterých dimenzí je pro úspěch projektu rozhodující a proč

funkční, HW, SW, eko, časová (klíčový význam – největší problém)
· vazby kterých dimenzí jsou v tomto projektu nejvýznamnější

organizační, SW, HW, pracovní – nutno vyškolit pracovníky, sehnat na ně finance, zajistit tak přísun správných dat, a jejich dostupnost uživatelům (HW, SW).

Žádné komentáře:

Okomentovat