Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastní vs. externí provoz/integrace

– (tedy zda outsourcing, ASP nebo sami), když svěříme integraci externí firmě, nese za ni zodpovědnost, jinak musíme hledat sami vhodné aplikace které spolu fungují a starat se o implementaci – je náročné na odborníky. ASP – nemusíme se starat o aplikace ani vytvoření HW zázemí jejich poskytování, můžeme měnit úroveň (škály) služeb lépe než kdybychom měli vše koupené, hrozí riziko vyzrazení dat, závislost na poskytovateli – je třeba se ujistit, že alespoň 2 poskytovatelé jsou schopni tyto služby zajistit, abychom nebyli pak závislí na jednom (kdyby byl špatný, odchod od něj by znamenal konec systému).

Úkol:
Vyberte si určitou funkční část podniku z libovolného sektoru ekonomiky. Uvažujte projekt, který bude řešit IS/ICT této části.
Zadání:
· rozhodněte, zda budete IS řešit nákupem TASW, resp. budete vyvíjet IASW, jaké hlavní fáze bude projekt obsahovat a co bude hlavním předmětem řešení v těchto fázích
Podnik Bohemia chips a.s.- útvar Výroby a útvar Odbytu – výrobce bramborových lupínků. Informační systém má řešit komunikaci s dodavateli a zákazníky, dodávky materiálu a distribuci produktu.
Systém by měl sledovat kolik prodáváme, kolik máme materiálu na výrobu, a zajistit jeho dodávku.
Podnik chce využít TASW, který používají jiné podobné potravinářské firmy, protože procesy nejsou příliš specifické, aby to vyžadovalo individuální přístup k vývoji.
Fáze projektu IS:
1) Požadavek, specifikace funkcí které potřebujeme, oslovení zájemců (dodavatelů IS – syst. integrátorů).
2) výběr TASW komponent, které se zdá že budou vyhovovat (+ jsou kompatibilní se stávajícími systémy v podniku) a výběr subjektu, který bude mít za úkol je implementovat a integrovat (a je toho schopen). Dohoda. Smlouva o poskytnutí IS/ICT služeb.
3) nákup potřebného HW a SW vybavení. Společnost chce mít počítačovou síť ve které by mohla sdílet obchodní data v celé ČR. Webové stránky nechá vytvořit externí firmou tak aby je mohla vlastními silami jednoduše aktualizovat, zaplatí externí provoz serveru. K IS bude možné se připojit z internetu (pro dodavatele), objednávky odběratelů budou řešit obchodní zástupci osobně v prodejnách (společnost má zkušenost, že tak mohou snáze řešit problémy a přesvědčovat je o objednání). Realizace IS (součinnost s dodavatelem IS). Případné drobné úpravy, dle toho, jak spuštění dopadne.Provoz IS (firma bude platit za server, elektřinu, nutnou údržbu HW, aktualizace TASW komponent – pokud je výrobce/dodavatel bude vyžadovat). Kontrola plnění funkcí, případně doplňkový projekt na dodělání nedostatků

Žádné komentáře:

Okomentovat