Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Služba WWW

Specifikujte architekturu služby WWW. Popište základní komunikační schéma mezi klientem a serverem. Uveďte základní technologické komponenty, které se užívají při tvorbě aplikací provozované prostřednictvím služby WWW.
na úvod:
Internet – množina komunikačních (počítačových) sítí, které jsou vzájemně propojeny na základě bilaterálních nebo multilaterálních smluv a vytvářejí globální (celosvětovou) síť. V rámci této množiny mohou oprávnění uživatelé využívat jak přenosových kapacit sítí, tak i zdrojů, které jsou do sítí připojené (počítače, servešry, služby, data). Jednotlivé prvky sítí při komunikaci využívají dohodnutá pravidla, která sjou označována jako protokolová sada TCP/IP.
Principy internetu: neexistuje žádný centrální prvek, je nutné počítat s výpadky a nespolehlivostí, maximální snaha ale nezaručený výsledek.
Protokolová sada TCP/IP – vrstevnatý model – vrstva síťového rozhraní, síťová, transportní, aplikační.
vrstva síť. rozhraní – celé dle OSI, nezávislé na SW ani HW které prvek v síti používá.
síťová vrstva má za úkol adresovat prvky sítě a zajistit nasměrování (routerem) a přenos dat z A do B. Pomocí tzv. IP adres. Dnes 255.255.255.255 formát (32 bitů) protokol verze 4, nový protokol verze 6 má 128 bitů a používá šesnáctkovou soustavu. Prvek, který chce komunikovat v síti, musí mít IP adresu přidělenu.Třídy A, B, C (C jsou malé sítě do 255 prvků, je jich hodně; A naopak velké sítě a je jich málo).
transportní vrstva – protokol TCP (spolehlivý přenos), UDP (nespolehlivý). Aplikační porty – např. 80 pro službu WWW, 110 pop3, 25 SMTP apod). Každé transportní spojení je identifikováno jako dvojice adres (odesílatel, příjemce). Každá adresa je tvořena IP adresou a aplikačním portem.
vrstva aplikační – obsahuje aplikační protokoly, jsou zde významné infrastrukturní služby (DNS-domain name system), DHCP (dynamic host configuration protocol), NTP a aplikační služby SMTP (simple mail transfer protocol, POP (post office protocol), FTP (file transfer p), HTTP (hyper text transfer protocol), NNTP (network news tp)
architektura služby WWW – prvky sítě – mezi nimi komunikace pomocí protokolů, přenosy paketů, adresování pomocí IP adres na které nás nasměruje ROUTER, jméno získáme od DNS pomocí resolveru, k propojení sítí dochází pomocí HUBů nebo SWITCHů.
klient (browser) - WWW server komunikační schéma:
zahájení komunikace (URI+ schéma http nebo ftp apod.) množina všech jmen a adres které se vztahují k urč. zdroji, žádost služby DNS pomocí resolveru o překlad doménového jména na IP adresu (seznamy jsou na nameserverech).
ustavení spojení a zaslání požadavku – jede transpertní vrstva – navázání spojení s IP adresou a portem, zaslání požadavku na server.
odpověď serveru a ukončení spojení – server analyzuje požadavek, buď neex. nebo požádá o daný zdroj operační systém, nastavení aby zaslal např. index.htm, doručí prohlížeči a ukonč. spojení.
zobrazení výsledků – prohlížeč analyzuje odpověď – typ dat – co udělá – buď otevře nebo nabídne uložení apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat