Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Domain Name System

Specifikujte úkoly služby DNS. Popište syntaxi doménových jmen. Uveďte roli hierarchizace domén. Uveďte základní organizace, které spravují doménová jména.
- úkoly DNS:
o zajistit překlad IP adresy na lidsky srozumitelné doménové jméno a naopak. (obojí musí být jedinečné pro identifikaci prvku v síti).
Musí být pomocí resolveru (opakovače) kontaktován nameserver s dotazem na IP adresu odpovídající doméně zadané uživatelem. Případně nutno se zeptat kořenového nameserveru pro doménu cz, resp. com, ten nás již nasměruje kam se ptát dál. Nakonec je jméno přeloženo a stránka se zobrazí (máme IP adresu odesílatele, příjemce, adresován je port 80 – služba WWW).
Syntaxe doménových jmen:
TLD (domény nejvyšší úrovně)
- generické – com, net, edu, gov apod. (historie – zejména USA)
- národní – jde o dvouznakové zkratky států – spravuje IANA (celosvětově), ta přiděluje správu lokálních jmen národním registrátorům – např. CZ NIC (www.nic.cz).
SLD (second level domain) – doména druhé úrovně – např. síť VSE. cz
prvek v síti, či doména třetí úrovně – např. KIT.VSE.cz
Role hierarchizace – aby v tom nebyl zmatek, takhle je jasné, kde se má server dotazovat.
Základní organizace: IANA (svět)-obs. seznam národních domén s adresami registrátorů, RIPE (evropa), CZ NIC (ČR), jednotliví registrátoři v ČR na stránkách www.nic.cz .
Zadání:
Na vámi zvoleném příkladě popište řešení konkrétního požadavku na překlad doménového jména.
google.com – z VSE.CZ – zeptá se nameserveru, ten ji pošle na kořenový COM, ten ji pošle na GOOGLE.com, ten už adresu ví, pošle překlad, dostaneme se na stránku.

Žádné komentáře:

Okomentovat