Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Varianty řešení IS/ICT podniku

Charakterizujte možné varianty řešení IS/ICT podniku z hlediska zodpovědnosti za tvorbu, integraci a provoz IS/ICT. Analyzujte přínosy a rizika těchto variant.
Jsou různé varianty vývoje, údržby a provozu:
např.
vlastní vývoj IASW, nákup ostatních komponent, integrace a provoz vlastními silami
vývoj IASW externí firmou, ---------- „ -------------------------------------------------------
nákup všech komponent TASW od růz. dodavatelů, integrace a provoz vlastními silami
nákup celého IS/ICT od gen.dodav.(syst. integrátora), provoz vlastními silami
tvorba celého IS/ICT gen. dodav., externí provoz celého IS
nákup informatických služeb od růz. dodavatelů, externí provoz IS (ASP)


Úkol:
Vyberte si podnik dle svého uvážení a demonstrujte na jeho IS kritéria výběru nejvhodnější varianty řešení IS/ICT.
Bohemia Sekt, a.s. – výrobce šumivých vín. IS pro fakturaci, účetnictví ve vztahu k zákazníkům. výběr: vhodný TASW s implementačními a servisními službami. Zdůvodnění: existují určitě na světě SW produkty významných společností (např. Microsoft Navision), které jsou vyvíjeny a aktualizovány, a které mohou po implementaci, customizaci, dobře posloužit výrobcům nápojů. Mají reference světových značek – výrobci vín, nealkoholických nápojů typu Coca-cola. Nákup IASW od dodavatele by znamenal pro firmu velké náklady, vlastní tvorba IASW by nebyla proveditelná vzhledem k požadované kvalifikaci IT-odborníků – společnost nemá takové k dispozici, a kdyby je najala, vývoj systému by trval příliš dlouho a byl by drahý. Společnost Bohemia Sekt chce, aby systém fungoval co nejdříve a co nejlépe, a proto jeho zprovoznění raději svěřuje odborníkům.
Dimenze řešení IS – MDIS
Cíle multidimenzionálního přístupu k vývoji IS/ICT. Dimenze řešení informačního systému (datová, funkční, organizační, pracovní, ekonomická, softwarová, hardwarová, časová, metodická apod.). Vztah dimenzí a fází životního cyklu projektu, modifikace vah dimenzí s ohledem na podmínky řešení projektu. Metainformační systém jako nástroj řízení vývoje integrovaného IS/ICT.
Cíle:
Øcílem je vývoj a provoz integrovaného informačního systému, který optimálně využívá potenciálu dostupných informačních technologií (IT) k maximální podpoře podnikových cílů

Ø= zajištění efektivní podpory podnikových cílů a podnikových procesů pomocí integrovaných informatických služeb, procesů a zdrojů
Cíle multidimenzionálního přístupu:
- neopomenout žádný faktor, který ovlivňuje úspěšnost tvorby, provozování a dalšího rozvoje IS/ICT a neopomenout ani vzájemné ovlivňování , resp. vzájemné vazby faktorů.
Cíl MMDIS je vývoj, údržba a provoz komplexního a integrovaného informačního systému podniku, který optimálně podporuje dosažení celopodnikových cílů, přičemž bere současně v úvahu potřeby a znalosti pracovníků, kteří systém užívají.

Žádné komentáře:

Okomentovat