Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 2.



SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 2.

TUKY


- energetický příjem člověka je v současnosti mimořádně enormní a zejména se to týká tuků z teplokrevných zvířat
• trigliceridy
• fosfolipidy
- lipidy jsou součástí buněčných mechanismů (soubornější název pro látky energetického charakteru)
- tuky se začaly zkoumat od počátku 80. let s rozvoje laboratorní techniky = plynové chromatografy = výsledek zkoumání v papírové podobě ve formě křivky vypadá takto

každý vrchol označuje různé chemické látky obsažené v tuk
- polonenasycené látky (mají dvojnou vazbu) = jednotlivé mastné kyseliny (20-25 druhů) jsou pro člověka nezbytné
- z grafu jsou patrné i kyseliny EPA a DHA jako jedny z vrcholů křivky
- dělali se různé epidemiologické výzkumy => některé skupiny obyvatel mají jiné reakce než ostatní a zejména se, že netrpí srdečními chorobami (Eskymáci, japonští rybáři)
- analyzovala se jejich potrava, konzumují velké množství ryb
- když toto bylo identifikováno, začaly se zkoumat mořské ryby a jejich obsah mastných kyselin (nasycených a nenasycených)

- zjistilo se, že EPA a DHA jsou pro člověka esenciální (nepostradatelné) - neumí si je vytvořit
1) člověk je potřebuje proti kardiovaskulárním chorobám
2) jsou součástí spermatu a v očnicovém moku

Žádné komentáře:

Okomentovat