Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLODY MOŘE, SLÁVKY + ÚSTŘICE 1.


PLODY MOŘE, SLÁVKY + ÚSTŘICE 1.

PLODY MOŘE

termíny k tomuto pojmu se vztahující
- v zahraniční distribuční síti se požaduje, aby tyto veškeré produkty byly označeny:

a) názvem firmy, která je zpracovala (odlovila)
b) číslem licenčního povolení
c) lokalitou, kdy byly odloveny
- spotřeba těchto produktů má vzrůstající tendenci v posledních letech – přírůstky 10-15%
- souvisí to zejména s módností – vyspělejší svět je ochoten dávat za ně více peněz

SLÁVKY + ÚSTŘICE
- je třeba se u nich přesvědčit o čerstvosti = skořápky musí být pevně uzavřeny + musí mít svěží vůni moře bez výrazného zápachu (čichové vjemy)
- pokud byly exponovány déle na vzduchu, tak jejich skořápka je otevřená – musí se na ni poklepat, aby se sami uzavřeli
- uměle odchovávané mají pomalejší reakci zavírání při poklepání
- mušle, které se neuzavřou se nesmí dále zpracovávat a konzumovat
- nesmí být živé v kontaktu s ledovou tříští, protože sladká voda je zabíjí
- ústřice a slávky se skladují v ledničce při teplotě +2°C max. 5-8 dnů
- mají se pokrýt mokrým hadrem, aby se utvořilo vlhké prostředí (posolený)

Žádné komentáře:

Okomentovat