Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FALŠOVÁNÍ MASA 4.

FALŠOVÁNÍ MASA 4.

maso = poživatelné části živočichů určených k potravě člověka
masné výrobky = obsah masa tvoří alespoň (minimálně) 50% masa
termín „sojové maso“ je z pohledu zákona klamavý, neměl by se vůbec používat

Základní složení masa: bílkoviny, tuky a další látky
jsou různé pohledy na masné výrobky při posuzování obsahu látek v nich:
- maximální obsah tuhu
- maximální obsah bílkovin
- obsah vody

- minimální obsah svalových bílkovin – jak tuto hodnotu stanovit:
a) N(obsah dusíku) - 6,25
b) obsah kolagenu
- analýzy jsou velmi zdlouhavé = drahé
- uvádí se, že 1g močoviny (nežádoucí produkt) tvoří 2,8 g dusíku (N)
- různé hodnoty obsahu bílkoviny a obsahu svalových bílkovin

- svalové bílkoviny se stanovují při použití extraktu třimetylhistidinu přes chromatografy – umožnily bližší pohled na bílkoviny a jejich složení a obsah

Žádné komentáře:

Okomentovat