Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 4.

SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 4.

- snížení ischemické choroby srdeční o 50% by měla zajistit denní konzumace 30g rybí svaloviny
- v posledních deseti letech se zastoupení obou řad n-6: n-3 změnilo na nevýhodný poměr z 5: 1 na 10:1 !!!
- odborníci doporučují snížit příjem energie a upravit poměr na 3:1
- řešení:
• formou různých dietetických výrobků obohatit stravu
• úprava stravovacích zvyklostí
- jak na první, tak na druhý způsob jsou dnes již možnosti:

1- kapsle se želatinovým obalem z rybích olejů (Rakousko, Norsko)
2- úprava jídelníčku je větší problém – vliv rodiny, zvyky národa

Sladkovodní ryby
- obecně u nich platí, že obsah těchto kyselin (EPA a DHA) je nižší - jiná potravní struktura, jiná teplota vody
- kapr: pohybuje se obsahem nenasycených mastných kyselin na lepším průměru

- lékaři doporučují, že při dlouhodobější konzumaci stačí 0,3 g EPA denně a již se upravuje hladina n-3 ku n-6 (Eskymáci konzumují 6g a japonští rybáři 2,5g)
- napomáhá proti arteroskléróze
- kompromis konzumace stejného podílu mořských a sladkovodních ryb (asi 500g ryb týdně)
- špatná propagace vhodnosti rybího masa jak lékaři, producenty tak distributorů

Žádné komentáře:

Okomentovat