Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

rychlejší postupy pro velkomnožstevní uzení při použití dokonalejší technologie



Existují i rychlejší postupy pro velkomnožstevní uzení při použití dokonalejší technologie
.

• Dřívější postupy měly za následek problém s kouřem, který obsahoval silné aroma z ryb i zdraví škodlivé látky, a tím obtěžoval okolí udírny, tento negativní problém teplý kouř odstraňuje.

• Při uzení je důležité, že když se ryby vyjmou z udírny, je třeba je nechat vychladnout. Nesmí se vakuově balit když nemají teplotu pod 12°C, protože tak by mohly vzniknout dva následky:

a) pouští vodu do obalu
b) rychlejší pomnožování plísní (častá závada uzených ryb – vznikají ložiska plísní)
c) vyvíjení kouře třením - aby se zefektivnil proces uzení, tak se používá tento další způsob, kdy se v několika sekundách vyvine aroma, které je požadované

- princip:
- špalek dřeva (bukového) se upevní do kleštiny a pevně se zafixuje, proti němu se roztáčí kužel se zvrásněným povrchem – přitlačováním na špalek se vytváří třením teplo a kouř
- tento způsob má řadu výhod: kouř má jemný charakter, rychlé naprogramování (vznik), nízký obsah uhlíku, snazší údržba zařízení, teplota kouře je jen o něco vyšší než teplota okolí, malý podíl benzpyrenu

- má řadu ekonomických výhod

Žádné komentáře:

Okomentovat