Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Významné osobnosti světové literatury po roce 1945

Umberto Eco - Jméno růže - pokr.
o Příběh se odehrává ve 14. století v nejmenovaném italském opatství. Mladý chlapec Adso spolu se svým mistrem, učeným františkánem Vilémem z Baskervillu, pátrají po stopách úmrtí mladých mnichů. Dostávají se až do knihovny, která má podobu labyrintu. Rozluštění záhady má spojitost právě s ní – v knihovně je ukrýván vzácný rukopis, a to 2. díl Aristotelovy Poetiky, který pojednává o smíchu.
V závěru románu se dovídáme, že všechny vraždy má na svědomí slepý bývalý knihovník, který chtěl tuto knihu uschovat před čtenáři, a tak napustil její stránky jedem (mnichové si při obracení stran slinili prst).
Knihovnu zachvátí požár, který se rozšíří na celé opatství. Román končí vlastně úspěšně – Vilém rozluští vraždy a zachrání život svůj i mladého Adsa, který je vypravěčem celého příběhu.
o Klíčem k pochopení celého románu je následující ukázka, monolog slepého knihovníka v závěru. Zde je vysvětleno, proč zrovna kapitola o smíchu je tolik nebezpečná, proč stála tolik lidí život. Stařec měl ze smíchu oprávněnou hrůzu – to je přesně to, co středověká církev nemohla potřebovat.:

Tato kniha by však mohla učit, že zbavit se strachu z ďábla je věda. Když sedlákovi protéká hrdlem víno, když se směje, cítí se jako pán, převrátil vzhůru nohama mocenské vztahy: tato kniha by však mohla vzdělance naučit, jakými úskoky, které by se od toho okamžiku staly argumenty, učinit tento převrat oprávněným.
…Smích zbaví na chvíli sedláka strachu. Zákon však nabývá platnosti pomocí strachu, jehož pravé jméno je bohabojnost. A z této knihy by mohla vzejít luciferská jiskra, která by založila v celém světě požár: a smích by se stal novým uměním, jaké neznal ani Prometheus, uměním, jak zrušit strach.

- zajímavosti:
o vypravěč románu je mladý chlapec, který líčil události tak, jak je vnímal v tomto věku, kdyby byl vypravěčem Vilém, román by ztratil onu dvojúrovňovost vnímání
o Baskervill – zdůraznění detektivního principu (A. C. Doyle – Pes baskervillský)
o labyrint v knihovně – odkaz k labyrintu světa, poznávání je nekonečné
o apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat