Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Venkovská tematika v dílech české literatury

LADISLAV STROUPEŽNICKÝ

- autor veselohry z vesnického prostředí Naši furianti
o furiant je člověk domýšlivý, samolibý, výbušný, musí mít poslední slovo, rád se pře, jeho názor musí vyhrát, protože má majetek
o základní zápletka je zanedbatelná, děj je jednoduchý. Jde o spor, kdo bude ve vesnici ponocným. Starosta se dostává do rozepře s prvním radním, neb každý z nich prosazuje svého kandidáta. A tak nepřímo ohrožují sňatek svých dětí. Spor končí nakonec smírem, hra nebyla pochopena, autor musel dokonce vysvětlovat, co tím myslel.
o autor charakterizuje přesně venkovské typy i to, že kdo má větší majetek, má ve vesnici větší slovo, vliv, dokonce se považuje za lepšího člověka. Stroupežnický zesměšňuje nafoukanost, hloupost, přehnané sebevědomí sedláků, kteří se zajímají jen o svůj majetek.


GABRIELA PREISSOVÁ

- děj svých her umístila na jih Moravy, na Slovácko. Autorka užívá upraveného nářečí jižní Moravy
- je autorkou 2 divadelních her - Gazdina roba, Její pastorkyňa
o obě hry byly zhudebněny - J. B. Foerster – opera Eva, L. Janáček – opera Její pastorkyňa
o Její pastorkyňa
 pastorkyňa je označení pro schovanku, nevlastní dceru
 hlavní postavou je chudá Jenůfka, nevlastní dcera Kostelničky. O ni se ucházejí 2 nápadníci, bratři z bohatého statku. S jedním z nich čeká Jenůfka dítě, ale ten si ji odmítne vzít, neboť jeho bratr jí ze žárlivosti nožem zohavil tvář.
Kostelnička nafinguje kvůli společnosti Jenůfčin odjezd do Vídně. Jenůfce se narodí chlapeček. Kostelnička Jenůfku ukrývá a když usne, odnese dítě a utopí ho v rybníce. Jenůfce pak namluví, že byla dlouho nemocná a dítě mezitím zemřelo. Kostelnička se tak snaží zachránit čest Jenůfky (dítě za svobodna je přečin proti morálce). Za delší dobu se koná sňatek Jenůfky a sedlákova syna a v tento den děti objeví mrtvolku dítěte. Kostelnička se přizná, že chtěla, aby Jenůfka byla opět svobodná dívka a aby před sebou měla šťastnou budoucnost. Jenůfka s manželem odcházejí začít nový život tam, kde je nikdo nezná.
 otřesný příběh, který kritizuje morálku na venkově

Žádné komentáře:

Okomentovat