Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Venkovská tematika v dílech české literatury

KAROLINA SVĚTLÁ
(vlastním jménem Johanna Rottová)

- po smrti svého jediného dítěte se psychicky zhroutila a odjela do rodiště svého manžela – do vesničky Světlé pod Ještědem – podle ní si vzala literární pseudonym a psala zde svá nejznámější díla
Dílo:
- základní význam v její tvorbě má tzv. ještědská próza
o psala je ve Světlé pod Ještědem
o do popředí staví postavu mladé ženy, která prožívá vnitřní konflikt – dát přednost milostnému citu, nebo mravní povinnosti či odpovědnosti? Hrdinka vždy popře svůj osobní cit a prospěch a dá přednost povinnosti a odpovědnost ( stejně jako Světlá ve svém životě, konkrétně ve vztahu s Nerudou )
o do tohoto cyklu patří 5 románů: Vesnický román, Kříž u potoka, Kantůrčice, Frantina, Nemodlenec

Vesnický román
- toto dílo bylo zřejmě ovlivněno vztahem Světlé k Nerudovi
- Vypráví o nešťastném manželství Antoše se žárlivou a sobeckou ženou. Antoš se zamiluje do Sylvy, ale manželství je pro oba svazek posvátný a nezrušitelný, pro je celý konflikt vyřešen potlačením citu.

Frantina
- Frantina se pro svou rozhodnost a energii stává ve vesnici rychtářkou. Miluje však muže, který je vůdcem loupežníků. Když to Frantina zjistí, nechá ho popravit – zvítězí zodpovědnost nad osobním štěstím.

- v další etapě psala tzv. ještědské povídky, které shrnula do knihy Kresby z Ještědí
o součástí tohoto souboru je i povídka Hubička, kterou pak přepracovala Eliška Krásnohorská na libreto ke Smetanově stejnojmenné opeře

Žádné komentáře:

Okomentovat