Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA

Egon Hostovský (1908 - 1973)
Vystudoval FF UK, potom univerzitu ve Vídni, od r. 1937 pracoval na ministerstvu zahraničí, druhou světovou válku prožil v Americe, kam se vrátil znovu po r. 1950. Pracoval zde jako novinář, redaktor a učitel.
Ve svých počátcích je ovlivněn expresionismem, zejména Richardem Weinerem a Franzem Kafkou a soustřeďuje se na zobrazování pocitů odcizení člověka ve světě.
Román Případ profesora Körnera (1932) - titulní hrdina zde prožívá dva životy - jeden skutečný a druhý pomyslný. Jeho hlubokou vnitřní krizi vyvolá zpráva o vlastní smrtelné nemoci (ta se nakonec ukáže mylnou) a o manželčině nevěře. Svou psychickou poruchou ničí své okolí, když se však snaží vše napravit a začíná se mu to dařit, umírá nešťastnou náhodou.
Novela Cizinec hledá byt (1947) - hlavním hrdinou je český lékař, který pracuje v USA na vědeckých lékařských výzkumech prospěšných lidstvu. Jediné po čem pro svoji práci touží je soukromí a klid - takový byt však nemůže nalézt, lidé jsou sobečtí, neustále ho ruší a nemají pro jeho práci pochopení. Díky tomu se stále stěhuje, až se usadí u Čecha - prvního člověka, který mu v USA rozumí a poskytne mu to, co potřebuje. Hlavní hrdina ale už stejně ztratil všechny iluze o lidské povaze, také chuť do práce, propadá těžkým depresím a umírá.
Všeobecné spiknutí (1960 angl., 1969 česky) - román, jehož hlavním hrdinou je Jan Bareš, který emigroval do USA. Na oslavě svých šestačtyřicátých narozenin začne mít halucinace a v nich vidí svého dávného přítele, kterému vlastně vždy záviděl, nechal se jím ovládat, přemluvit ke spolupráci s komunisty… Bareš si uvědomuje, že ho také nesnášel za to, že mu pomluvil jeho román. Halucinace a šílenství se stupňují - začíná podezřívat své přátele ze všeho možného. Po celou dobu jeho nemoci se o něj stará jeho kamarádka Milada, díky které překoná svoji nedůvěru k lidem a kterou si nakonec vezme.

Žádné komentáře:

Okomentovat