Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Venkovská tematika v dílech české literatury

GABRIELA PREISSOVÁ - pokr.
o Gazdina roba
 hlavní postavou je Eva, která uteče se svým milencem na pomezí Rakouska a hospodaří tam na gruntu. Oba mají za sebou sňatek z donucení rodičů kvůli majetku. Ale až tam se donesou pověsti o jejich minulosti. Lidé, kteří je dříve měli rádi, je považují za nemravné. Eva nesnese veřejné ponížení, jejich vztah nemůže být šťastný, a proto se utopí.
 gazdina roba je hanlivé označení ženy, která je vdaná a žije s milencem

- autorka si vždy vybírá postavy mladých žen, které touží po lásce a štěstí s milovaným mužem, ale mezilidské vztahy jsou vždy deformovány morálními předsudky a majetkem, penězům je vždy obětován milostný cit

ALOIS A VILÉM MRŠTÍKOVI

- autoři tragédie z prostředí Slovácka Maryša
- dílo je ostrou kritikou morálky bohatých sedláků, pro které grunt, majetek znamenají víc než štěstí jejich dětí
o Lízal a Lízalka, rodiče Maryši, necitelní lidé, ji bezohledně nutí k sňatku s člověkem, kterého nemiluje, s bohatým sedlákem Vávrou. Maryša miluje Francka, chudého domkáře, ale je poslušnou dcerou, ctí desatero a sňatek se uskuteční.
Manželství je pro Maryšu nesnesitelným utrpením, ale vzorně se stará o děti a domácnost. Francek se nečekaně vrací z vojny, nabízí Maryšce útěk do Brna, ale pro Maryšu to není řešení (je nešťastná, ale nebude špatná), přestože má Francka ráda. Pro ni není žádné východisko, a tak reaguje nepřiměřeně. Otráví Vávru jedem na krysy.

Žádné komentáře:

Okomentovat