Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura doby husitské a předhusitské

Jan Hus (1371 - 1415)
Pocházel z chudé rodiny z Husince u Prachatic, vystudoval artistickou fakultu na pražské univerzitě. Po vysvěcení na kněze se stal univerzitním profesorem (r. 1400). V roce 1409 se zasloužil o vydání Kutnohorského dekretu (změna počtu hlasů na univerzitě, Němci x Češi), stal se rektorem univerzity. Kázal v Betlémské kapli. Útočil na bohatství církve, především na prodávání odpustků. Byla na něho uvalena klatba a interdikt (zákaz konat církevní obřady). Proto musel opustit Prahu a kázal na Kozím Hrádku. V roce 1414 byl vyzván, aby v Kostnici obhájil své učení, ale byl znovu prohlášen za kacíře a v roce 1415 upálen.

DÍLO - PSÁNO LATINSKY
- De ecclesia (O církvi) - kritika papeže

- De ortographia Bohemica (O Pravopise českém) - navrhl zavedení diakritických znamének pro zjednodušení pravopisu (nabodeníčko krátké a dlouhé)

- PSÁNO ČESKY
- Knížky o svatokupectví - kritika nespravedlivého obohacování kněží, ostrá kritika církve a jejího majetku.

- Výklad Viery, Desatera a Páteře - náhrada za mluvené Husovo kázání. Vysvětlení základních křesťanských pojmů: Vyznání víry, Desatera a Otčenáše

- Postila - soubor důležitých traktátů

- Dcerka - správná výchova ženy

- Listy z Kostnice

Husovi následovníci Jakoubek ze Stříbra a Mikuláš z Drážďan zformulovali zásadu, že by kněží neměli mít žádnou výsadu a přijímat pod obojí způsobou by měli všichni věřící. Jeroným Pražský (1416 upálen v Kostnici) obhajoval a rozvíjel Husovy názory.

Husitská literatura se vyznačuje zlidověním a úzkým sepjetím se společenským děním. Z literatury mizí legendy, epos a drama a do popředí se dostává píseň, satira, kronika, traktáty a manifesty.
Většina husitských písní se dochovala ve sborníku Jistebnický kancionál, například píseň Ktož sú boží bojovníci.

Žádné komentáře:

Okomentovat