Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývoj české literatury v exilu a samizdatu

Významné osobnosti samizdatové literatury

Ivan Klíma
- typickým tématem v jeho prózách je vztah muže a ženy, hledání životních jistot, osudy lidí v totalitním systému

o Milenci na jednu noc - hlubší city jsou nahrazeny pouze hrou na lásku, partneři se dají lehce vyměnit. Zaběhané návyky, stereotypy brání skutečným a plným vztahům mezi lidmi.

o Soudce z milosti – román, ve kterém popisuje život soudce Adama. Hlavní ideou románu je otázka svědomí jednotlivce a jeho mravní zodpovědnost za vývoj věcí a společnosti. Adam je nucen odsoudit člověka, o jehož vině není přesvědčen, a udělit trest smrti. Nesouhlasí a vzdává se svého zaměstnání.
Další dějovou linií je opět krize manželství hlavního hrdiny, vztah k milence a k manželce.

o Láska a smetí – próza. Svět spisovatele disidenta, který nesmí publikovat, je nucen pracovat jako metař. Svět metařů, který krátce pozná, mu umožní se seznámit s jinými lidmi. Smetí není jen špína ulic, ale symbol všeho, co se mění v odpad v materiálním a duchovním světě. Duševní nečistota = morální rozklad. Autobiografické dílo.

Ludvík Vaculík
- autor, který výrazně ovlivnil literaturu 60. let
- je mistrem reportáže a hlavně fejetonů, navazuje tak na nejlepší českou tradici fejetonů Nerudy a Čapka. Velký ohlas mělo jeho působení v Literárních novinách. V 60. letech se politicky angažoval.
- je autorem tzv. 2000 slov, který vyšel v období Pražského jara a byl označován jako výzva ke kontrarevoluci. Jeho manifest podepsali spisovatelé, vědci, významné osobnosti, které byly po srpnu 1968 spolu s autorem perzekuováni.

o Sekyra – román. Autor nás zavádí do valašské socialistické vesnice, které nemá nic společného s dobou jeho dětství. Spisovatel vzpomíná na dětská dobrodružství. Základní dějovou linií je konfrontace s otcem, ze kterého angažovanost v KSČ udělá jiného člověka.

o Morčata – román, má alegorickou podobu. Hlavním hrdinou je bankovní úředník, který zná pocity člověka v kleci beznaděje, bezmoci. Situace se podobá křečkovi, kterého koupil dětem.

o Český snář – román. Otevřená dokumentární výpověď o životě hlavních představitelů neoficiální kultury 70. let. Je psán formou deníkových záznamů.

Žádné komentáře:

Okomentovat