Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA

PSYCHOLOGICKÁ PRÓZA
Inspirace Sigmundem Freudem, jeho pojetím podvědomí, pudových stránek člověka… Autoři se zaměřují na nitro člověka, na osudovou determinaci a patologické jevy v životě svých hrdinů.

Jaroslav Havlíček (1896 - 1943)
Za války byl odveden na frontu, potom působil jako bankovní úředník, literární činnosti se věnoval jen ve volném čase.
Dílo: psychologická próza Petrolejové lampy (1935). Hlavní hrdinkou je Štěpka Kiliánová - nehezká, drsná, upovídaná, ale po smyslovém životě toužící žena, která pocházela z bohaté rodiny a žila se svým otcem na statku. Měla mnoho kamarádů, kteří ji uznávali, ale nikdo si ji nechtěl vzít. Její bratranec Pavel, který se stal kadetem, žil zhýralým životem, všechny peníze prohrál v kartách a jeho bratr Jan mu řekl, že mu už další peníze nedá. Svoji situaci vyřešil tím, že si vzal nic netušící Štěpku, která se těšila, že spolu založí rodinu, a nechápala, proč se o ní Pavel nezajímá. U Pavla se začne projevovat syfilis, zešílí a umírá. Spřízněnou duši Štěpka nakonec najde v jeho bratrovi a začnou spolu hospodařit.
Neviditelný (1937) román, který je psychologickou studií patologické úchylky v rodě Hajnů - zde znázorněno dědičným halucinačním šílenstvím strýce Cyrila, který prochází domem a v domnění, že je neviděn, terorizuje celé okolí. Do této bohaté továrnické rodiny se kvůli penězům přižení sobecký a vypočítavý chemický inženýr - Petr Švajcar. Dědičné postižení se nakonec objeví i u jeho syna, který je ustaven univerzálním dědicem majetku a Petr se stává jeho opatrovníkem.
Základem románu je rozpor mezi chladnokrevnou racionalitou a šílenstvím. Román je kombinací hororových a detektivních prvků. Retrospektivní dějová linie - vypravěč - Petr vzpomíná na svůj postup za penězi.
Helimadoe (1940) - román, jehož název se skládá z prvních slabik jmen pěti sester (Helena, Lída, Marie, Dora, Ema), které jsou ovládány podivínským otcem, jenž pocházel z chudých poměrů, pomohla mu vystudovat bohatá žena, kterou si potom vzal, při porodu Emy ale zemřela a on jí slíbil, že se o dcery postará. Celá rodina vlastně vede vzornou domácnost, dívky mají přesně rozdělené úkoly, které musí důkladně plnit a otce bezmezně poslouchat. Jediná Dora se dokáže otci vzepřít a uteče.

Žádné komentáře:

Okomentovat