Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA


PRAGMATICKY ORIENTOVANÍ AUTOŘI

Ferdinand Peroutka (1895 - 1978)
Působil zejména jako novinář, později také jako dramatik a spisovatel, roku 1925 se podílel spolu s K. Čapkem na zakládání národní strany práce, za kterou oba neúspěšně kandidovali ve volbách, jejich politika byla blízká názorům T. G. M. a odsuzována politickou levicí (literárně-politicky se utkal s F. X. Šaldou), po roce 1948 odešel do exilu, kde spoluzaložil rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa.
Jací jsme (1924) - soubor provokativních úvah o české národní povaze.
Osobnost, chaos a zlozvyky (1939) - literárně kritické dílo.

Karel Čapek (1890 - 1938)
Narodil se v Malých Svatoňovicích, měl bratra Josefa a sestru Helenu (podruhé provdaná za básníka Josefa Palivce, je autorkou knihy Moji milí bratři). Studoval filozofii, estetiku, dějiny výtvarného umění a filologii na FFUK v Praze, Berlíně a Paříži. Během studií vznikla knižně Publikovaná seminární práce Pragmatismus čili Filozofie praktického života (1918) - zastává zde názor, že pragmatismus je filozofií činného života a že myšlení a poznání nemají hodnotu sami o sobě, ale jen jako prostředek k jednání.
Pracoval jako knihovník v Národním muzeu, od roku 1921 jako redaktor Národních listů a Lidových novin, byl dramaturgem a režisérem Vinohradského divadla. Ve 20. a 30. letech hodně cestoval - Itálie, Anglie, Španělsko, Holandsko, Dánsko, Norsko. Ze svých cest vytěžil několik cestopisných fejetonů Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever, které hojně prokládal vlastními kresbami. Oženil se s herečkou a spisovatelkou Olgou Scheinpflugovou. Byl zastáncem tzv. hradní politiky - přátelil se s T. G. M. (Hovory s T. G. Masarykem - tři svazky, první dva, vydané v letech 1928 a 1931, se soustředily na Masarykův život, třetí (1935) na jeho politické a filozofické názory). Umírá o Vánocích 1938 na zápal plic a díky útokům v pravicovém tisku a anonymním telefonátům byl nejen ve špatném fyzickém, ale také psychickém stavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat