Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. DEFINICE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY

Co je hospodářská politika ?
Hospodářská politika = přístup státu k ekonomice; snaha dosáhnout určitých (ekonomických) cílů; tyto cíle mohou, ale nemusí být v souladu s přirozeným vývojem ekonomiky.
Základní cíl HP = maximalizace společenského blahobytu. V krátkém období je však pro hospodářskou politiku charakteristická volbou mezi konfliktními cíly (krátkodobá alternativní volba mezi inflací a nezaměstnaností; stop and go policy = konflikt mezi vnitřní a vnější rovnováhou).
Mýtus č. 1: Hospodářská politika je moderním fenoménem, při laissez-faire postrádala smyslu, s rostoucím vlivem státu v ekonomice roste její význam.

Existuje společenský konsensus?
Různorodost cílů a společenský konsensus
Společnost se skládá z jednotlivců. Každý z nich má své vlastní zájmy a cíle. Tyto cíle se vyznačují značnou rozmanitostí. Existuje vůbec něco jako celospolečenské cíle? Konfliktní versus konsensuální teorie slaďování rozdílných cílů ve společnosti. Uvažujeme-li o shodě, pak nás zajímá:
a) jaký je její obsah?
b) jak k němu došlo?

Je hospodářská politika součástí ekonomie nebo se jedná o samostatnou disciplínu?
Kontinentální model = HP jako samostatná disciplína navazující na makroekonomii. Zahrnování poznatků souvisejících vědních disciplín do celkového obrazu HP (politologie, sociologie, historie).
Anglosaský model = hospodářská politika je součástí obecné ekonomie. Předmětem samostatných kurzů jsou spíše její dílčí problémy (fiskální politika, monetární politika, protimonopolní politika). Je metodologicky více konzistentní.
Výhody a nevýhody obou přístupů

Je hospodářská politika vědou?
HP se skládá ze dvou proudů z teorie (teoretická disciplina vycházející z ekonomie; dříve politická ekonomie), a z praxe (praktická činnost spojená s minulým hospodářským vývojem, politikou, s volbami s odpovědností a kompromisy).

Žádné komentáře:

Okomentovat