Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zaslanie schváleného zákona na publikáciu - podpisy, lehoty.

- Zák. 1/93 Z.z. – o Zbierke zákonov SR
- po schválení zákona v 3 čítaní má predseda NR lehotu 7 dní na jeho podpísanie, tým autorizuje správnosť schváleného textu zákona, ktorý predtým podpísali overovatelia NR. Potom zašle schválený zákon na podpis prezidentomi republiky a predsedovi vlády.
- ústava spája vyhlasovanie zákona s nadobudnutím jeho platnosti. Znamená to, že vyhlásenie zákona je podmienkou, aby zákon nadobudol platnosť. – teda sa stáva všeobecne záväzným právnym predpisom.
- vo všeobecnosti sa vyžaduje, aby zákon NR bol uvádzaný vetou – Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone.
- predsedovi NR plynie lehota na pospis schváleného zákona 7 dní. Ďalšie lehoty zabezpečí tak, aby predseda vlády, ako aj predseda NR SR mali po 4 dní na podpis schváleného zákona. Tým je zabezpečené a to aj podľa novely maximálna 15-dňová lehota na vrátenie zákona prezidentom republiky národnej rade. V prípade, ak NR SR schválila záýkon, ktorý bol vrátený prezidentom a opätovne schválený v NR, táto lehota sa pre predsedu NR skracuje na 14 dní.
- vydávanie zabezpečuje MS SR
môžeme teda konštatovať, že zákn nadobúda pltnoť označením dňa v Zbierke zákonov. Od platnosti zákona zároveň rozlišujeme jeho účinnosť, ktorá je v zásade uverejňovaná na koci zákona.

Žádné komentáře:

Okomentovat