Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pre pozastavenie účinnosti stačí ...

Pre pozastavenie účinnosti stačí naplnenie jednej podmienky. Návrh na pozastavenie môže podať aj účastník konania, musí však tento návrh obsahovať konkretizáciu a spôsob ohrozenia. O tomto návrhu ústavný súd rozhodne bez zbytočného odkladu.
Ústavný súd rozhoduje o veci samej nálezom. Nález sa doručuje účastníkom konania. Predseda ústavného súdu môže rozhodnúť aj o tom, že nález sa doručí ďalším osobám.
Nález, ktorým sa zistil nesúlad právnych predpisov s právnym predpisom vyššej právnej sily alebo s medzinárodnou zmluvou vyhlási sa spôsobom ustanoveným na vyhlasovanie zákonov. Nález je všeobecne záväzný odo dňa jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov.
Právny predpis, jeho časti alebo niektoré jeho ustanovenia strácajú účinnosť dňom vyhlásenia nálezu ústavného súdu.
Orgány, ktoré tieto predpisy vydali, sú povinné do 6 mesiacov od vyhlásenia rozhodnutia ústavného súdu uviesť ich do súladu s ústavou a s ostatnými právnymi predpismi . Ak tak neurobia, také predpisy, ich časti alebo ustanovenia strácajú platnosť po 6 mesiacoch od vyhlásenia rozhodnutia. Tento orgán je viazaný právnym názorom vysloveným v náleze ÚS.

Žádné komentáře:

Okomentovat