Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konanie o výklade

Ústavný súd podáva výklad ústavy alebo ústavných zákonov podľa čl. 128 Ústavy SR, ak je vec sporná. Rozsudok vyhlasuje sa v Zbierke zákonov SR, čím je daná jeho všeobecná záväznosť.
Účelom konania o výklad ústavných zákonov je vyložiť označenú normu /článok/ ústavného zákona takým spôsobom, aby už v budúcej ústavnej praxi nedochádzalo k sporu, ktorý viedol k začatiu konania ústavného súdu.
Jedno z podmienok konania /náležitosťou návrhu/ o výklad ústavných zákonov je vznik konkrétneho sporu medzi štátnymi orgánmi SR. Uznesenie ústavného súdu o výklade má však účinky „erga omnes“ s časovo neobmedzenou platnosťou.
Konanie o výklad ústavných zákonov začína na návrh na začatie konania. Ide o typicky sporové konanie o ochranu ústavnosti.
Návrh na začatie konania, okrem náležitostí uvedených v zákone o ústavnom súde musí obsahovať:
- údaje o tom, ktorý ústavný zákon, prípadne jeho časť alebo jeho jednotlivé ustanovenie sa má vyložiť, čo platí aj pre ústavu,
- z akých dôvodov je vec sporná,
- ktorý štátny orgán si podľa navrhovateľa nesprávne vykladá ústavný zákon, pričom uvedie, podľa neho nesprávny výklad a súčasne uvedie aj výklad, ktorý považuje za správny.

Žádné komentáře:

Okomentovat