Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

COREPER

COREPER – Výbor stálych zástupcov. Je poverený prípravou rokovania Rady. Je zložený z veľvyslancov – vedúcich misií čl. štátov akreditovaných v EÚ.
V rámci 3. piliera je vytvorený tiež koordinačný výbor, jeho členmi sú vysokí úradníci z jednotlivých krajín so zameraním na oblasť spravodlivosti a vnútra.

Európska komisia – je permanentný, kolektívny orgán, je nezávislým strážcom záujmov európskej integrácie – členských šttov. Je výkonným orgánom. Sídlom je Brusel. Časť aparátu pracuje v Luxemburgu. V súčasnosti má 25 členov – každý členský štát 1 ˇčlena. Každý z navrhnutých členov musí byť prijateľný aj pre ostatné členské štáty. Členovia majú negatívny záväzok nezávislosti voči vlastnému ččlenskéu štátu – t. .j. nepreprezentuje svoj členský štát v Komisii, nesmie od neho vyžadovať ani prijímať pokyny a je povinný výlučne sledovať záujmy EÚ. Funkčné obdobie členov je 5 rokov. Komisia má iniciatívnu legislatívnu právomoc, ktorá spočíva v monopole predkladať návrhy komunitárnych právnych aktov Rade EÚ, ako aj pripomienky, stanoviská a odporúčania.

Žádné komentáře:

Okomentovat