Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ďalší postup je možný dvoma spôsobmi:

navrhovateľ nedostatky odstráni a podá znovu návrh zákona tak, ako to požaduje rokovací poriadok NR SR
oznámi predsedovi NR SR, že s odstránením nedostatkov nesúhlasí. V tomto prípade predseda NR SR predloží takýto návrh zákona Národnej rade na rozhodnutie, či návrh zákona spĺňa náležitosti alebo nie. Tento postup si uplatní predsda NR na najbližšej schôdzi NR. NR rozhodne hlasovaním.

Ak navrhovateľom návrhu zákona nie je vláda, predseda NR okrem posúdenia náležitostí zašle návrh vláde na zaujatie stanoviska. Ak vláda nezaujme stanovisko do 30 dní, predseda NR postúpi návrh zákona do ďalších etáp zákonodarného procesu. Ak vláda doručí stanovisko dodatočne, možno ho zohľadniť.

Predseda NR SR zabezpečí bezodkladné doručenie návrhu zákona, ktorý spĺňa náležitosti všetkým poslancom. Zároveň navrhne prideliť na prerokovanie návrh zákona ústavnoprávnemu výboru – vždy a podľa povahy veci aj ďalším výborom. Zároveň navrhne výbor, ktorý je na tento návrh gestorský.
Ústavnoprávny výbor – je zo zákona o rokovacom poriadku povolaný na to, aby predovšetkým prerokúval všetky návrhy zákonov najmä z hľadiska ich súladu s ústavou, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, zákonmi SR a s právom EÚ.

Žádné komentáře:

Okomentovat