Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právna Úprava legislatívneho procesu (všeobecne ).

Legislatívny proces je jedným z procesov štátneho práva, rozhodujúcou právnou úpravou je Ústava SR a zákon o rokovacom poriadku NR SR, ďalej je veľmi podrobne upravný v Legislatívnych pravidlách vlády SR a tiež v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov, ďalej rokovací poriadok SR. Z hľadiska legislatívneho procesu má význam ajZákon o Zbierke zákonov SR, ktorý upravuje platnosť a účinnosť týchto predpisov. Č. 1/1993


Rokovací poriadok Národnej rady SR (tvorba zákonov).
- 350/96 Z.z. o rokovacom poriadku NR SR
Ustanovuje pravidlá rokovacej činnosti NR SR a jej výborov. Podrobnejšie upravuje aj postavenie orgánov NR SR a jej vzťahy navonok.
NR a výbory si môžu uznesením na základe tohto zákona upraviť svoje vnútorné pomery a podrobnejšie pravidlá svojho rokovania.
Desiata časť sa osobitne zaoberá zákonodarnou iniciatívnou, obsahom návrhu zákona a náležitosťami návrhu zákona, jednotlivými etapami prerokovania návrhu zákona a posudzovanie náležitostí, I. Čítanie, II. Čítanie, III. Čítanie. Osobitnými ustanoveniami sú rokovanie o návrhu zákona o ŠR, rokovanie o medz. Zmluve, skrátené legislatívne konania a vrátenie zákona prezidentom republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat