Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

O týchto otázkach rozhoduje národná ...

O týchto otázkach rozhoduje národná rada uznesením tak ako pri prijímaní zákonov.
Tieto tri typy zmlúv sa nazývajú aj „prezidentskými zmluvami“ – dojednáva ich a ratifikuje prezident republiky.
Medzinárodné zmluvy, pred ktorých ratifikáciou je potrebný súhlas národnej rady, sa prerokujú v 2. a 3. čítaní. Takéto zmluvy predkladá NR SR vláda SR. O posudzuovaní náležitostí pri podávaní takéhoto návrhu rozhoduje predseda NR.
Vláda pred rozhodnutím preložiť zmluvu do národnej rady si môže vyžiadať stanovisko MZV SR – v prípade medzinárodných zmlúv politických, MH SR – v prípade hospodárskych zmlúv všeobecnej povahy, alebo MS SR – v ostatných otázkach.
Ak vláda prdkladá národnej rade na schválenie medzinárodnú zmluvu o ľudských právach a základných slobodách , medzinárodnú zmluvu, na vykonanie ktorej nie je potrebný zákon, a medzinárodnú zmluvu, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb, alebo právnických osôb, ktoré majú prednosť pred zákonmi v zmysle čl. 7 ods. 5 ústavy SR – musí byť takáto zmluva predložená spolu s doložkou prednosti.
Doložka prednosti obsahuje posúdenie takejto zmluvy z hľadiska jej prednosti voči konkrétnym zákonom a jej vplyvu na právny poriadok SR.

Žádné komentáře:

Okomentovat