Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2/ Zákonné slnomocnenie - § 6 ods. 2 zákona ...

2/- zákonné slnomocnenie - § 6 ods. 2 zákona o obecnom zriadení č. 369/1990 Zb. Vo veciach, v ktorých obec plní úlohy štátnej správy, môže vydávať nariadenia len na základe splnomocnenia zákonom a v jeho medziach. Takéto nariadenie nesmie byť v rozpore s ústavou SR, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, s ktorými vyslovila súhlas NR SR a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom, ktorý ustanovuje zákon, ďalej so zákonmi, s nariadeniami vlády, so všeobecne záväznými predpismi ministerstiev a ostatných ÚOŠS.
Ak nariadenie odporuje ústave alebo zákonu, NR SR takéto nariadenie zruší na návrh generálneho prokurátora SR, vlády SR alebo z vlastného podnetu. Jeho výkon až do jeho rozhodnutia sa podaním návrhu pozastavuje.
Návrh nariadenia, o ktorom má rokovať OZ, zverejní obec jeho vyvesením na úradnej tabuli vv obci najmenej 15 dní pred rokovaním OZ o návrhu nariadenia. Návrh nariadenia sa zverejní aj na int. Stránke, alebo iným spôsobom v obci obvyklým.
Dňom vyvesenia začne plynúť najmenej 10-dňová lehota, počas ktorej môžu FO a PO uplatniť pripomienku v písomnej forme, elektronicky alebo ústne do zápisnice na obecnom úrade. Pripomienkou možno v určenej lehote navrhnúť nový tex, odporučiť úpravu textu – doplniť, zmeniť, vypustiť alebo spresniť pôvodný text. Z pripomienky musí byť zrejmé, kto ho predkladá, na ostatné podnety namusí navrhovateľ prihliadať, najmä, ak nie sú odôvodnené.

Žádné komentáře:

Okomentovat