Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V konaní o výklad ústavných zákonov ...

V konaní o výklad ústavných zákonov vec prerokúva a rozhoduje senát ústavného súdu na neverejnom zasadnutí. Senát rozhoduje o výklade ústavných zákonov uznesením aj v prípade, že návrhu vyhovuje, resp. ak prijíma výklad. Vo výroku tohto uznesenia sa môže rozhodnúť aj o tom, že právny názor obsiahnutý vo výrokovej časti uznesenia, má všeobecný význam a preto sa uverejní v Zbierke zákonov.
Výkladové uznesenia ústavného súdu nemajú nijaké právne účinky vo vzťahu k tým konaniam, opomenutiam alebo rozhodnutiam orgánu štátu, ktoré viedli k vzniku sporu, ani nezakladajú tieto uznesenia žiadne práva a povinnosti pre tretie osoby odlišné od účastníkov súdneho konania vo vzťahu k tým skutočnostiam, ktoré viedli k vzniku sporu.
Ústavný súd nie je ani viazaný v konaní o výklad ústavného zákona návrhom účastníkov konania, ale môže podať vlastný výklad rozdiely od výkladových verzií predkladaných účastníkmi konania.
Ak má však právny názor ústavného súdu podľa čl. 128 ods. 1 všeobecný význam, môže ústavný súd rozhodnúť o uverejnení tohto právneho názoru v Z. z. v takom prípade právny účinok výkladu Ústavy SR ústavným súdom nastáva okamihom uverejnenia výroku ÚS v Zbierke zákonov SR.
Ústava ani iný právny predpis neumožňuje, aby výklad ústavy podaný ústavným súdom pôsobil spätne, v čase pred uverejnením výkladu, či dokonca pred jej podaním. Výklad pôsobí len do budúcnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat