Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21. Ochrana informací a bezpečnost informačních systémů v bance –

Informační systém banky
Jde o soubor lidí (zdrojů, zpracovatelů, uživatelů), technických prostředků a metod zajišťujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem tvorby a prezentace informací pro potřeby jejich uživatelů.
Informační proces:
- sběr dat
- přenos informací od zdroje k místu jejich zpracování
- registrace na místě zpracování
- ukládání informací pro jejich budoucí využití
- zpracování, třídění, posuzování kvality vlastností, vyhledávání doplňkových informací a jejich výběr, analýzu a syntézu
- využití informací
Druhy informací: bankovní, právní, ekonomické, o trhu, zahraniční, všeobecné, obchodní, organizační, personální, o informačním systému banky.
Rušivé momenty: šumy - technické, sémantický šum – nepochopení, zkreslení informace apod., utajení, rozptýlení informačního toku.
Analýza cílevědomé poznávání daných skutečností, jevů, procesů a vztahů – členěním zkoumaných celků na dílčí části a jejich postupným studiem.
Syntéza myšlenkové sjednocení rozložených analyzovaných částí, které již máme popsány, odhalováním jejich vzájemných souvislostí.
Požadavky na vlastnosti informací: hodnověrnost, úplnost, všestrannost, aktuálnost, hromadnost souboru informací, homogennost, systematičnost, využití různých zdrojů

Informační systém v podmínkách zpracování informací pomocí výpočetní techniky
Data jsou zprávy vyjádřené vhodným způsobem, vypovídají o světě a jsou srozumitelné pro příjemce. Příjemcem může být člověk i technický prostředek. Údaj se stává informací až ve chvíli, kdy příjemci přinese něco nového.Pomocí výpočetní techniky dochází ke zrychlení, snižuje se chybovost i náklady na administrativu. Je možné přenášet i obrazové informace, podpisy i zvukové záznamy. Rozvíjí se systém elektronických plateb a dalších obchodních transakcí. Dochází k odstranění bariéry dislokace jednotlivých pracovišť

Žádné komentáře:

Okomentovat