Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. Formování a zvyšování výkonnosti pracovníků týmů

Manažerovo působení na sociální klima pracovního týmu
Vedení skupiny představuje ovlivňování, které je chápáno a přijímáno jako vedení.
Osobnost vedoucího
Fiedlerova situační teorie - vychází z motivace k dosažení výsledků a k práci a z motivace k rozvoji a udržení dobrých mezilidských vztahů
Transakční přístupy – dvojčlenné vertikální vazby – popírá rovnocenné postavení podřízených, může se jednat o vztah konflikt, jinde o spolupráci. Na základě toho vznikají ve skupině další podskupiny např. zapadající nebo nezapadající do dané skupiny. Ty kteří zapadají manager vede, nezapadající řídí a kontroluje. V první skupině uplatní svůj přirozený vliv, v druhé striktně svou formální moc. V porovnání výkonnosti obou skupin budou z druhé skupiny mít nižší produktivitu, jsou méně spokojeni a s největší pravděpodobností skupinu opustí.
Kognitivní přístup – vůdcovské jednání je odlišné od chování ostatních členů skupiny a ti ho tak i chápou. Vůdcovské kvality budou odlišné u bankovního úředníka a u vedoucího skupiny dětí.
Nové přístupy – transformační teorie – syntéza klasických výše uvedených teorií
Nahrazování vedoucího a neutralizace jeho vlivu- tato možnost uvažuje o přeceňování role vedoucího a staví na schopnostech podřízených.

Výběr členů pracovního týmu
Skupina je seskupení osob, které spojuje určitý znak (pohlaví, věk, zaměstnání, rodina).
Výkon samostatně pracujících osob se sčítá, výkon členů týmu se násobí.
Tým je skupina lidí, které spojuje úsilí dosáhnout stanovený cíl a jsou na sobě závislí při plnění úkolů.
Pro fungování budoucího týmu musí být zvoleni vhodní kandidáti a současně musí být zvyšována vnitřní integrita a úroveň spolupráce uvnitř týmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat