Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezi základní faktory, které ovlivňují výši úrokové míry z úvěru, patří:

• právní prostředí – banka musí při stanovených úrokových sazeb z úvěru respektovat právní předpisy (např. ústřední banka může stanovit maximální odchylku úrokových sazeb z úvěru od diskontní sazby)
• všeobecné ekonomické podmínky – výše úrokových sazeb z úvěru odráží vývoj ekonomiky dané země. Banka musí vzít v úvahu výši poptávky po úvěru ze strany podniků a spotřebitelů, pohyby v úrokové míře z vkladů, výši inflace, výši hospodářského růstu apod.
• konkurenčnost prostředí – banka při stanovení úrokových sazeb z úvěru musí sledovat úrokové sazby ostatních bank, aby obstála v konkurenci a udržela si zákazníky
• výše nákladů banky – banka, která nemá příliš vysoké náklady (včetně nákladů na získání depozit), si může dovolit vyšší pružnost při stanovování úrokových sazeb z úvěru než banka s vysokými náklady. Nízké náklady bance umožní účtovat nižší úrokové sazby z úvěrů a dosáhnout přijatelný zisk.
• charakter úvěru (především rizikovost úvěru a doba splatnosti) – banka obvykle účtuje vyšší úrokové sazby z úvěru, který se zdá být rizikovější. Důvěryhodným a stálým klientům banka poskytuje úvěr obvykle na nižší úrokovou sazbu. Při úvěrování prvotřídních klientů banka může použít zvýhodněnou úrokovou sazbu – tzv. PRIME RATE (PRIMA SAZBA). Úvěry s delší dobou splatnosti bývají spojené s vyššími úrokovými mírami (riziko, že dlužník úvěr nesplatí, je obvykle vyšší u úvěrů s dlouhou dobou splatnosti)
• cíle a strategie banky, finanční pozice banky – cíle, strategie a finanční pozice banky mají vliv na výši úrokových měr z úvěrů – např. pokud banka chce dosáhnout rozšíření určité služby, pravděpodobně stanoví nižší cenu ( úrokovou sazbu). Banka manipuluje s výší úrokových sazeb také proto, aby dosáhla zvýšení ziskovosti v určité oblasti úvěrových služeb

Žádné komentáře:

Okomentovat